27 juni 2008: Minister öppnar fiberprojekt!

Värmlands Folkblad:

Nu är det igång, projektet som ska ge blixtsnabb bredbandsfiber ut till i princip varje skogskoja i Säffle kommun.
Infrastrukturministern Åsa Torstensson är imponerad:
– Det här är bra för Kila, bra för Säffle och oerhört viktigt för Sverige!

Det centerpartistiska statsrådet var hedersgäst på von Echstedtska gården där den symboliska första fibern svetsades ihop på torsdagskvällen. Ett 100-tal bybor, representanter från grannkommunerna, riksdags- och kommunpolitiker och flera eldsjälar fanns också på plats.
Det hela handlar ju om ett projekt där initiativet kommit från gräsrötterna själva, allra först från trakterna kring Långserud och Gillberga, men som sedan spridit sig till hela kommunen.
Men det är inte bara det som gör satsningen unik:
• Inga kommersiella aktörer deltar – bakom ligger Säffle kommun och tio lokala ekonomiska föreningar, samt ekonomiskt stöd från EU:s strukturfond. Totalt dryga 50 miljoner kronor satsas.
• Grävandet inleds ute på landsbygden, vilket innebär att byarna får höghastighetsanslutning tidigare än Säffle tätort.
– Det vi får i och med detta är framtidssäkert bredband. Både ADSL och de trådlösa varianterna har haft klara brister, men med fiberkabel är det bara tekniken i båda ändarna som sätter gränserna. Vi snackar 100 megabit i sekunden, förklarar kommunens projektledare Sabine Zimmerl Berg.
I Säffle kommun finns 2 500 hushåll på landsbygden, och målet som satts upp är att 1 500 ska anknyta sig till fibernätet. Det tror dock Erik Strömberg, ordförande i paraplyföreningen Säfflebygdens Fibernät, är lågt räknat:
– Våra undersökningar visar att mellan 70 och 100 procent av hushållen vill vara med. Och det är inte alls så att det är de äldre som tvekar. Alla inser nyttan av det här – använder man inte Internet så ger det ju billigare och bättre telefoni och teve. Dessutom höjs värdet på fastigheten.
Kommunalrådet Daniel Bäckström (c) gick runt och strålade ikapp med kvällssolen i de historiska miljöerna på von Echstedtska. Han är övertygad om att satsningen kan ge enorma pluseffekter för kommunen:
– Det här kommer att få familjer att stanna, nya att flytta in och många företag att lockas hit. Vi har redan sett flera företagsidéer utifrån de nya förutsättningarna, och jag ser det här som en hörnsten i en ny blomstringstid för Säffle.
Realistiskt?
Tja, några invändningar hördes i alla fall inte från infrastrukturministern, som tvärtom slösade rejält på berömmet:
– Alla inblandade har gjort ett fantastiskt jobb, och det har dessutom stort riksintresse. Jag är övertygad om att många kommuner som går i liknande tankar kommer att höra sig för hur ni lyckats. Nyckeln tror jag är demokrati aspekten – att initiativet kommer ifrån rötterna och att man på så vis skapar en solidaritetskänsla. Det värmer mig i hjärtat, menade Åsa Torstensson.

Av KENT SJÖGREN

http://www.vf.se/Arkiv/Nyheter/Saffle/2008/Juni/Vecka-26/Bredband-med-gr…

 

Leave a comment