27 juni 2008: Nu startar fiberbygget

NWT:

SÄFFLE: Infrastrukturminister Åsa Torstensson invigde byggstarten
Nu börjar fibernätet byggas i Säffle kommun. Infrastrukturminister Åsa Torstensson var i torsdags på von Echstedtska gården och invigde byggstarten.

Representanter från riksdagen, samarbetspartner, landsbygdsbor och många andra intresserade kom till von Echstedtska gården i torsdags för att inviga byggstarten av fibernätet. De ska nu tillsammans bygga ett framtidssäkert bredbandsnät, som även kan leverera tjänster inom TV och telefoni.
Bygget börjar längst ut på landsbygden för att sedan dra sig in mot tätorten. Sammanlagt handlar det om ett nät på ungefär 50 mil. Först ut är södra Värmlandsnäs, Södra Ny, Kila och Långserud. Efter ett och ett halvt år beräknas det vara klart på hela landsbygden och i höst kommer det att undersökas om det även finns intresse bland villaområden och fastighetsbolag i Säffle tätort.

Viktigt för Sverige

Vid torsdagens invigning höll kommunalrådet Daniel Bäckström tal.
– Vi har ett och ett halvt års intensivt arbete framför oss. De som är snabbast kommer att kunna se Kalle Anka via fibernätet vid jul, sa han.
Innan infrastrukturminister Åsa Torstensson svetsade ihop de första delarna av fibernätet berättade hon om vikten av projektet.
– Med den här strategin har ni på ett väldigt modigt sätt vänt på perspektivet och bygger från början från landsbygdens perspektiv. Det är viktigt för Kila, det är viktigt för Säffle och det är oerhört viktigt för Sverige att ni gör det här, sa hon i sitt tal.

Svetsade fiberkabel

Sedan var det dags för Åsa Torstensson, att svetsa i hop de första delarna av fibernätet, och besökarna var glada och applåderade stort, men det visade sig, att man både i Kila och Gillberga hade tjuvstartat arbetet lite smått.
– Vi har tjuvbörjat med att gräva ner två kilometer kabel och även tagit flera vägövergångar. Allt till en kostnad av två smörgåstårtor, sa Kjell Carlsson i Kilas ekonomiska förening i sitt invigningstal.
Irene Ekberg, Margareta Bäckström och Gudrun Svensson tänker alla ansluta sig till fibernätet.
– Jag tyckte, att det var en bra idé, även om jag inte har användning av 100 megabit, säger Margareta Bäckström från Långserud.
Gudrun Svensson från norra Värmlandsnäs håller med.
– Att inte göra det är att stanna kvar, säger hon.

Satsar stort

Ungdomarna Peter Johansson från Kila och Daniel Rosander från Gillberga använder Internet dagligen.
– Det är kanon att det blir någonting. Jag har bara mobilt bredband, nu för vi har inte tillgång till adsl. Det funkar okej, men det vore skönt med ett stabilt bredband, säger Daniel Rosander.
I höstas togs ett politiskt ställningstagande i Säffle kommun. Det innebär, att alla kommuninvånare och företag i Säffle kommun senast år 2011 ska ha mjölighet att ansluta sig till ett höghastighetsnät med en kapacitet på minst 100 megabit per sekund.
– Säffle kommun får genom projektet en ny blomstringstid. Det attraherar folk att stanna kvar och gör även att folk vill komma till bygden. Det är en anledning till varför vi satsar i det här, säger Daniel Bäckström.

Eget initiativ

Det är landsbygdsborna själva, som har tagit initiativet till projektet. De olika områdena har gått ihop och bildat ekonomiska föreningar. Tillsammans har de bildat SäffleBygdens Fibernät, som tar hand om föreningarnas gemensamma frågor. Säffle kommun lägger 15,8 miljoner kronor i projektet ”Fibernät i Säffle – ett framtidssäkert Bredband”. EU bidrar också med 15,8 miljoner kronor. Resterande cirka 20 miljoner kronor finansieras med privata insatser.
Förutom den ekonomiska insatsen, ska de som ska ansluta sig bidra med arbetskraft. De räknar med att alla lägger mellan tre och fem dagsverken. Hur mycket det kan röra sig om ekonomiskt för ett enskilt hushåll är svårt att veta innan det är klart hur många som ansluter sig.
– Det finns ett tak på 200 kronor i månaden på avbetalning i 20 år, men det kan krypa ner en bit under det. Ju fler som ansluter sig ju billigare blir det, säger Erik Strömberg, ordförande i SäffleBygdens Fibernät.
Det finns 2 500 hushåll på landsbygden och målet är att 1 500 ansluter sig.

Utbildning i fiber

Det finns ont om kompetens när de gäller att bygga fibernät. Därför ska kommunen i samarbete med byNet, som är systemleverantör, ordna en utbildning.
– Vi plockar in ett antal människor med hjälp av arbetsförmedlingen och erbjuder dem utbildning om de tar praktik hos oss. Sedan vet vi, att det finns en arbetsmarknad för dem när de är klara här, säger Sabine Zimmerl-Berg, projektansvarig för Säffle Kommunikation AB.

AV: NATHALIE NORDHSTRÖM

http://nwt.se/saffle/article57438.ece

Leave a comment