12 januari 2009: Fiber på näset

SäffleTidningen 2009-01-12: Snart finns det fibernät på näset

På Södra Näset är utbyggnaden av fibernätet på god väg. Nu är tolv av nitton mil grävda och i mars beräknas de första kunderna kunna koppla upp sig på internet genom fibernätet.
Tolv mil är grävda och nu återstår sju mils grävande innan fibernätet nått fram till alla på Södra Näset som valt att ansluta sig.
– Vi är gott på vägen. Vädret är inte med oss just nu, det har frusit så nu står det stilla ett tag, säger Mats Olsson, vice ordförande i den ekonomiska föreningen för fibernät på Södra Näset.
450 anslutna hushåll
I mars kommer de första kunna koppla upp sig på fibernätet och Mats Olsson hoppas att fibernätet ska vara utgrävt till alla hushåll under försommaren. Sammanlagt är det 450 hushåll som ska ansluta sig.
– Det är god anslutning. När vi räknade postlådor var det ungefär 450 stycken, säger Mats Olsson.
Ideellt arbete
De som ska ansluta sig till fibernätet får betala en insatskostnad på 15 900 kronor. Den får de välja att betala på en gång eller att dela upp på en 20-års period.
– Med dagens ränta blir det ungefär 115 kronor i månaden, säger Mats Olsson.
Han säger också att kostnaden kan komma att bli lägre.
– Vi har hållit nere grävkostnaden så det kan bli mindre. Det bygger på ideell verksamhet och att alla gör det de ska så att vi får så låga kostnader som möjligt, säger Mats Olsson.

Av: Nathalie Nordhström

http://nwt.se/saffle/article451009.ece