24 februari 2010: Säbos lägenheter får fiber

http://nwt.se/saffle/article665132.ece

NWT 2010-02-24: Säbos lägenheter får bredband

Säbos lägenheter ska utrustas med bredband. Säffle kommunikation AB, Säkom, beviljas av kommunfullmäktige ett lån på 10,5 miljoner kronor, för installation av ett fibernät.
Överenskommelsen innebär en kostnad på 100 kronor i månaden per lägenhet i 15 år. Säbo ska dessutom betala en engångsavgift på två miljoner kronor.

Sjukvårdspartiet anser att hushållen själva måste få avgöra om man ska ansluta sig till fibernätet. Partiet vill att alla fastighetsägare ska behandlas enligt samma principer. Men fick inget gehör i fullmäktige.

Säkom ville också få ett tillskott från kommunen på ytterligare 1,4 miljoner kronor år 2012. Förslaget avslogs tills vidare i Säffle kommunfullmäktige på förslag av kommunalrådet Daniel Bäckström (C). Ett eventuellt tillskott från aktieägarna kommer att analyseras ytterligare.

Säffle kommunikation AB, Säkom, har som mål att 5 000 hushåll i tätorten ska 2012 vara anslutna till ett stadsnät av fiberkabel för bredband. Ett led i detta är att ansluta Säbos, Säffles kommunala bostadsbolags, 1 235 lägenheter som då ska få en kapacitet på upp till 100 Mb per sekund. Säbos anslutning till fibernätet är enligt Säkom avgörande för att få ekonomisk bärighet av företaget.

Av: Elisabeth Enger