25 juni 2010: Dags för fiberfinal!

SäffleTidningen 2010-06-25: Fiberfinal med skål och hurrarop

90 mil fibernät har grävts ner sedan det första spadtaget togs den 26 juni 2008. I tisdags var det avslutning för projektet ”Fibernät i Säffle – Ett framtidssäkert bredband”.

I tisdags samlades många av de som har varit involverade i utbyggnaden av fibernätet i Säffle kommun på Medborgarhuset. Det var dags för Fiberfinalen. Det blev en festlig kväll där man blickade bakåt på de två år som man har arbetat med att få ut fibernät på Säffles landsbygd. Över 150 personer kom på avslutningen. Bland annat var representanter från de ekonomiska föreningarna inbjudna.
Den 26 juni 2008 togs det första spadtaget för fiberprojektet på von Echstedtska gården. Det var infrastrukturminister Åsa Torstensson som invigde. Det är mycket som har hänt sedan dess. 90 mil fibernät har grävts ned och nu finns det 2 300 fiberanslutningar.
Mycket jobb
För att blicka bakåt på projektet fick många av aktörerna komma upp på Medborgarhusets scen för att ge sin syn på arbetet som har utförts. Kjell Nordahl och Karl-Erik Aronsson har själva stått i lergroparna på södra näset för att gräva ner fiber. De berättar att de ställde upp för att de var pensionärer och hade tid över.
– Jag ställde upp utan att veta så mycket om vad det skulle innebära. Nu har jag jobbat i stort sett heltid under två år. Man känner en stolthet över att ha varit med och gjort något så stort som betyder så mycket för så många, säger Karl-Erik Aronsson.
Skål och hurrarop
Under kvällen gavs det också tillfälle till mingel. Det fanns en utställning med bilder som har tagits under projektets gång och tilltugget var godisremmar som symboliserade fibernätet. Ett partytält hade ställts upp utanför Medis och festkvällen fortsatte med mat, tårta och underhållning av artisten Loke. Det utbringades också en stor skål och hurrades för bredbandsprojektet.
Helt klart är dock inte projektet än. Några pusselbitar återstår, bland annat är det inte riktigt klart i Svanskog.
– Förmodligen kommer vi kunna stänga alla räkenskaper och få ett definitivt slut på projektet i augusti, säger Sabine Zimmerl-Berg, vd för Säffle Kommunikation AB.
Av Nathalie Nordhström

http://nwt.se/saffle/article729331.ece