16 januari 2016: Fusionen är klar

Fiberförening över kommungränsen skriver historia

SÄFFLE/GRUMS: Unik fusion skapar jättefiberförening i Säffle och Grums

Den 29 december 2015 blev det klart. Sju fiberföreningar blev då en genom en fusion. Sammanslagningen är unik och innebär att runt 1500 medlemmar i Säffle och Grums kommuner skrivit historia.

Det har varit en resa, minst sagt. Fiberutbyggnaden på landsbygden engagerade tidigt flera av de styrelsemedlemmar som när ST hälsar på sitter och käkar tårta. De har gått från att vara del i sju olika styrelser, till att ha det första mötet för den nya fiberföreningen.

Fiberföreningarna Gillberga, Huggenäs, Södra Näset, Stubbkärr-Bäckelid, Tveta och Södra Ny har alltså gått samman med Säffle Landsbygdsnät (tidigare Bro fibernät). Var och en av de tidigare stämmorna har gett klartecken till fusionen.

– Sju styrelser och sju stämmor, det har krävt mycket folk, konstaterar ordföranden i den stora föreningen, Torbjörn Axelsson.

Att det blivit just såhär, är dock ingen nyhet för medlemmarna. Styrelsen berättar att det varit en av ”spelreglerna” från start, att i slutändan gå ihop.

”Stort intresse”

Föreningen misstänker att man skapat den största fiberföreningen i Sverige. Att genom en fusion slå sig samman på det här sättet är det inte många som har gjort, den saken är klar. Många runt om i landet är nyfikna på hur föreningarna gått tillväga.

– Det här med fusion är någonting nytt, och det finns ett stort intresse, konstaterar styrelsen. Fler knackar på dörren för att vara med.

Runt 1500 medlemmar finns alltså i den nya fiberföreningen. Och även fortsatt gäller att en medlem är lika med en röst.

https://nwt.se/saffle/2016/01/16/fiberforening-over-kommungransen